zupa z botwiny
GotowanieMoja wiedzaZupy
0

Zupa z botwiny na mięsie

Barszcz z botwiny to smaczna i zdrowa zupa, która jest popularna w kuchni polskiej i ukraińskiej. Botwina to warzywo o czerwonej lub białej łodydze, które bogate jest w witaminy i minerały. Barszcz z botwiny jest idealnym daniem dla tych, którzy szukają pożywnego i niskokalorycznego pomysłu na obiad lub też kolację. Jaki jest sposób na idealny barszcz z botwiny? Czy botwina przepisy mogą być urozmaicone o różnorodne dodatki? Jak ugotować barszcz z botwiny z ziemniakami?

Jak ugotować barszcz z botwiny? – szybki przepis na znakomity barszcz

Dla każdego, kto zastanawia się, jak ugotować barszcz z botwiny, służymy wskazówkami, które pomogą przygotować łatwo i szybko, to znakomite danie.

Do przygotowania zupy z botwiny w pierwszej kolejności przyszykuj potrzebne produkty:

  • 500 g botwiny,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 litr bulionu drobiowego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka octu winnego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: 2 łyżki kwaśnej śmietany

Wykonanie apetycznej potrawy, jaką jest barszcz czerwony z botwiny, rozpocznij od umycia i osuszenia botwiny. Odłóż na bok liście, a łodygi posiekaj w drobne kawałki. W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż pokrojoną cebulę i czosnek, aż będą miękkie. Dodaj łodygi botwiny i smaż na małym ogniu przez około 10 minut, aż będą miękkie. Wlej bulion i dołóż liście botwiny, a następnie przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut, aż liście botwiny zmiękną. Wyjmij liście botwiny i przełóż je do miseczki, a następnie zmiksuj blenderem na gładką masę. Dodaj masę z powrotem do zupy i wymieszaj. Dodaj ocet winny, sól i pieprz do smaku. Ten pyszny przepis na barszcz z botwiny możesz również opcjonalnie urozmaicić, kwaśną śmietaną, lub też ziemniakami – wówczas otrzymasz apetyczny barszcz z botwiny z ziemniakami. Natomiast jak chcesz uzyskać barszcz w szybszym czasie to polecam przepis na barszcz biały z torebki.

Szybki przepis na barszcz ukraiński z botwiny

Szybki przepis na barszcz ukraiński z botwiny to doskonały sposób na ugotowanie znakomitego dania, które z powodzeniem można podać jako obiad, czy też kolację. Botwina przepisy stanowią świetną inspirację do modyfikowania dodatków, lub też wypróbowania nieco innych smaków.

Aby przygotować tę wyśmienitą zupę barszcz z botwiny, będziesz potrzebował: 

  • 1 dużą cebula, pokrojoną w kostkę,
  • 2 ząbki czosnku, posiekane,
  • 2 duże marchewki, pokrojone w kostkę,
  • 2 łodygi selera, pokrojone w kostkę,
  • 1 duży pęczek botwiny, pokrojony na mniejsze kawałki, może być również młoda botwina,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 łyżeczka suszonej mięty,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • sól i pieprz do smaku,

Przepis na zupę:

Rozgrzej olej roślinny w dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj cebulę i czosnek i smaż, aż cebula będzie miękka i szklista. Dodaj marchewki oraz seler i smaż przez około 5 minut, aż warzywa zmiękną. Dodaj botwinę, bulion warzywny, miętę, paprykę i kminek i doprowadź do wrzenia. Możesz wykorzystać młodą botwinę – nada się idealnie na barszcz z młodej botwiny. Następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut, aż botwina będzie miękka. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Zupę tę możesz zabielić ulubionym produktem, wówczas wyjdzie barszcz czerwony zabielany z botwiny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *