jak ugotować fasolkę po bretońsku
GotowanieMoja wiedza
0

Jak ugotować fasolkę po bretońsku?

Pyszna, gęsta, aromatyczna fasolka po bretońsku – danie, które kojarzy się z długimi jesienno-zimowymi popołudniami i parującymi miskami po brzegi wypełnionymi pomarańczową, pobudzającą zmysły zupą. Przepis na fasolkę po bretońsku nie jest trudny do odtworzenia, dlatego warto choć raz spróbować ugotować to danie samodzielnie, by przekonać się, jaka to prosta, a przy tym jaka pożywna i smaczna potrawa. Sprawdźmy, jak ugotować fasolkę po bretońsku. Ile czasu gotować fasolkę, żeby można było ją jeść.

fasolka po bretońsku surowa

Wybierz fasolę i działaj!

Jak ugotować fasolkę po bretońsku? Zanim weźmiesz się do pracy, wybierz idealną fasolę, pasującą do tego dania. Na pewno sprawdzi się fasola, którą potocznie nazywamy jasiem Proces gotowania zupy na bazie fasoli nie obędzie się bez moczenia jej wcześniej – najlepiej przez całą noc przed rozpoczęciem gotowania. Możesz przyspieszyć ten proces i obyć się bez moczenia fasoli, przygotowując ją w szybkowarze. Na pewno pomocny będzie thermomix, który pozwala znacząco przyspieszyć proces przygotowywania pożywienia.

Jak długo gotować fasolę?

Ile czasu gotować fasolkę po bretońsku? Jeśli wybierzesz fasolę o małych rozmiarach ziaren i dodatkowo wcześniej ją namoczysz, zupa będzie gotowa w dwie godziny. Tyle czasu wystarczy, aby usmażyć nadające zupie aromatu mięsne dodatki, czyli boczek i kiełbasę oraz ugotować do miękkości fasolę. Tym samym, jeśli interesuje Cię, jak zrobić fasolkę po bretońsku, miej świadomość, że potrzebne będzie Ci nieco czasu. Niemniej zdecydowanie warto go poświęcić dla dania, które uda Ci się dzięki temu stworzyć. W następnym wpisie dowiesz się jak długo gotować białą kiełbasę?

Jak zrobić fasolkę po bretońsku? 

Jak się okazuje, nie każdy wie, jak zrobić fasolkę po bretońsku – słynne danie jednogarnkowe. W rzeczywistości jest to całkiem proste – wystarczy kupić następujące składniki: 

  • fasolę, 
  • kiełbasę, 
  • boczek, 
  • cebulę,
  • dużo pomidorów. 
fasolka po bretońsku gotowanie

Potrzebne przyprawy na pewno każdy ma w kuchni. Otóż potrawę najlepiej przyprawić według własnych upodobań, nie ma tutaj żadnych szczegółowych wytycznych. Z pewnością większość osób doda sól i pieprz, warto zdecydować się też na ulubione zioła. Fasolka przygotowana w ten sposób to danie bardzo sycące. Przedstawmy teraz, jak ugotować fasolkę po bretońsku krok po kroku? 

1. Dzień przed gotowaniem zupy namocz fasolę w zimnej wodzie.

2. Kolejnego dnia ugotuj fasolę. Nie musisz, a nawet nie powinieneś wymienia wody, w której roślina się moczyła.

3. W międzyczasie pokrój mięsa: kiełbasę i boczek. Usmaż na patelni bez dodatku tłuszczu – te składniki mają go wystarczająco dużo.

4. Do ugotowanej i odcedzonej fasoli dodaj usmażone mięso. Całość duś jeszcze przez kilkanaście minut.

5. Następnie dodaj pomidory. Możesz dodać świeże, obrane i pokrojone w kostkę. Sprawdzą się także pomidory z puszki, a w wyjątkowych sytuacjach można je zastąpić kilkoma łyżkami koncentratu pomidorowego – efekt będzie równie zachwycający.

6. Jeśli zupa wyszła zbyt rzadka, przygotuj zasmażkę. W tym celu rozgrzej na patelni wybrany tłuszcz (np. masło) z proporcjonalną ilością mąki (pszennej lub z mieszanką mąk bezglutenowych).

7. Na koniec dopraw całość ulubionymi przyprawami. Nie zapomnij o soli, pieprzu. Taka zupa podana ze świeżym i jeszcze chrupiącym pieczywem zachwyci niejedno podniebienie.

Dlaczego warto jeść fasolkę po bretońsku? 

Wiesz już, jak ugotować fasolkę po bretońsku. Czas dowiedzieć się, dlaczego warto włączyć to danie do diety. Główną zaletą tej potrawy jest przejrzysty skład z samych dobrych dla zdrowia produktów. Spożywanie fasoli zapewnia dostawy witaminy C do organizmu. Jak wiadomo, witamina ta ma niebagatelny wpływ na poprawne funkcjonowanie ludzkiego układu immunologicznego. Dlatego tak dobrze jest jeść fasolkę po bretońsku jesienią i zimą, kiedy jesteśmy najbardziej narażeni na infekcje. Poza tym stanowi ona źródło witamin z grupy B oraz witamin A, K i E – zbawiennych dla pięknego wyglądu włosów, skóry i paznokci. Co więcej, danie to mogą docenić także weganie i wegetarianie. Jeśli zrezygnuje się z wkładki mięsnej, zupa nadal będzie smaczna, a przy tym odpowiednia dla diety wykluczającej produkty zwierzęce. Wypróbuj nasz przepis na fasolkę i ciesz się pysznym i zdrowym daniem z mięsem lub bez.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *