Kluski śląskie Thermomix
GotowanieKuchnia ThermomixMoja wiedza
0

Jak zrobić Kluski śląskie

Kluski śląskie Thermomix to danie nie tylko o regionalnym charakterze. Przygotowuje się go w różnych częściach Polski w szybki sposób i z łatwością, dzięki pomocy urządzenia kuchennego. Jak zrobić kluski śląskie thermomix? Kluski śląskie z jajkiem czy bez – który wariant jest smaczniejszy? Czy kluski śląskie z mięsem są popularnym daniem?

Przepis na kluski śląskie Thermomix

Przepis na tradycyjne kluski śląskie Thermomix opiera się na kilku podstawowych składnikach. Są to:

  • 500 g ziemniaków,
  • woda,
  • 150 g mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki soli
Kluski śląskie

Jak zrobić kluski śląskie, aby wyszły idealne? Sekretem są odpowiednie proporcje składników oraz dobrze wyrobione cisto. Do misy naczynia kuchennego wlać wodę, włożyć koszyczek i dodać ziemniaki. Gotować 30 min/Varoma/obr. 1. Po tym czasie wyjąć kosz i opróżnić misę naczynia kuchennego. Ugotowane i ostudzone ziemniaki włożyć do Thermomixu i zetrzeć w trybie 10 s/obr. 4. Następni dodać mąkę ziemniaczaną, sól i wyrobić ciasto przez 1 minutę. W trakcie przygotowanie ciasta, do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy ją do wrzenia. Gotowe ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką ziemniaczaną, a następnie rolujemy i kroimy na kawałki (wielkość zależy od upodobań). Niezwykle ważny element przygotowania dania jakim są kluski śląskie Thermomix, to zrobienie wgłębienia w cieście przy pomocy kciuka. Następnie wrzucamy pojedyncze sztuki do wrzącej osolonej wody i gotujemy przez około 3 minuty po momentu wypłynięcia. Jeśli zastanawiasz się, ile czasu schodzi z pracą na tym daniem, podpowiadamy, iż będzie to około 45 minut. Przy jedzeniu klusków śląskich warto do tego zjeść coś rzadkiego, jak zupę cebulową.

Kluski śląskie z jajkiem czy bez – który wariant wybrać?

Czy kluski śląskie powinny być z jajkiem czy bez? Według klasycznych receptur ciasto na kluski śląskie powinno zawierać tylko dwa składniki: ziemniaki i mąkę ziemniaczaną. Opcjonalnie doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Jak długo przygotowuje się taki wariant? Czas pozostaje niezmienny – około 45 minut. Świeżo ugotowane i ostudzone ziemniaki wystarczą na elastyczne ciasto na kluski śląskie Thermomix bez jajek. Wydaje się, że dylemat przepisów na kluski śląskie: z jajkiem czy bez, został rozwiązany. Jednak różne sytuacje mają miejsce w kuchni. Nawet najbardziej doświadczony szef kuchni może wpaść w niezręczną sytuację, w której składniki ciasta nie chcą się ze sobą mieszać. To częsty problem, gdy robimy kluski śląskie z całkowicie wystudzonych ziemniaków, takich jak te z poprzedniego dnia. Sprawdzonym rozwiązaniem tego problemu jest dodanie jajek do ciasta na kluski śląskie Thermomix. Możesz także dodać farsz mięsny z podsmażoną cebulką. Wówczas wyjdą miękkie, sprężyste i znacznie wyraźniejsze w smaku kluski śląskie z mięsem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *