Po przeczytaniu tego wpisu będziesz już wiedzieć, jak zrobić w urządzeniu Thermomix, sernik na kruchym ciemnym spodzie z nutą pomarańczy. Wskazówka, dzięki której możesz uzyskać wyjątkowo puszysty sernik Thermomix, to ubicie piany z samych białek. Podany poniżej przepis na rewelacyjny w smaku sernik królewski Thermomix jest przeznaczony na formę o średnicy 26 cm.
Składniki kruchego ciasta kakaowego na szybki sernik Thermomix:
- 400 g mąki pszennej
- 200 g margaryny lub masła pokrojonego na kawałki
- 100 g cukru
- 40 g kakao
- 20 g jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 5 g proszku do pieczenia.
Składniki masy serowej na Thermomix sernik królewski:
- 1000 g zmielonego sera np. z wiaderka
- 150 g cukru
- 4 jajka
- szczypta soli
- skórka otarta z połówki pomarańczy
- 40 g budyniu waniliowego bez cukru.
Sposób przygotowania:
- W naczyniu miksującym Thermomix wymieszać składniki na ciasto kruche przez 2 min. 30 sek./ interwał. Podzielić je na 3 równe części, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 3 h.
- Po tym czasie jednym z tych kawałków wykleić boki tortownicy do ¾ wysokości, drugi zetrzeć na tarce o grubych oczkach na dno. Tortownicę wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
- Białka oddzielić od żółtek. Do czystego i suchego naczynia Thermomix z motylkiem wlać białka, wsypać szczyptę soli i ubijać 3,5 min./ obr. 4. Przełożyć sztywną pianę do innego naczynia.
- Teraz do naczynia miksującego wlać oddzielone wcześniej żółtka i wymieszać je z pozostałymi składnikami masy serowej przez 20 sek./ obr. 5.
- Powstałą masę wymieszać delikatnie przy pomocy szpatułki razem z pianą z białek i wlać do tortownicy.
- Na wierzchu zetrzeć na tarce pozostałą część ciasta i wstawić na środkową półkę do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
- Na pytanie, ile czasu powinien się piec sernik królewski Thermomix, odpowiedzią jest czas 60 minut przy włączonej grzałce góra – dół.
Inną ciekawą propozycją jest sernik z rosą Thermomix, wykończony lekką bezową pianką, na której po wystudzeniu tworzą się kropelki rosy. Dużą popularnością cieszy się także, pieczony bez spodu sernik wiedeński Thermomix, który smakuje wyjątkowo dzięki dużej zawartości bakalii, a swój magnetyczny wygląd zawdzięcza polewie czekoladowej.
Szarlotka tradycyjna Thermomix
Wyjątkowo łatwa w przygotowaniu szarlotka Thermomix to klasyczny deser, który można podać np. z lodami. Dowiedz się, jak zrobić w Thermomix, to apetyczne ciasto i ciesz się jego wyważonym smakiem. Poniżej znajduje się szybki przepis na szarlotkę tradycyjną na kruchym cieście, z dużą ilością jabłek i kruszonką.
- W naczyniu Thermomix wymieszać na obr. 5 przez 40 sek. następujące składnik na ciasto: 300 g mąki pszennej, 100 g cukru, 200 g masła, 1 jajko, szczyptę soli i 5 g cukru wanilinowego. Uformowaną kulkę z ciasta owinąć folią i schłodzić w lodówce 30 min.
- Formę do pieczenia wylepić ciastem i ponakłuwać widelcem.
- Jabłka należy obrać, pokroić na ćwiartki i pozbawić gniazd nasiennych. Docelowo w naczyniu Thermomix powinno znaleźć się ok. 1200 g jabłek, 5 g cukru wanilinowego i 5 g cynamonu. Ze względu na dużą objętość jabłek, można podzielić wsad na 2 porcje i wymieszać 2 sek./ obr. 4.
- Tak rozdrobnione jabłka podgrzewa się przez 10 min./ 100 st. C/ obroty 1, następnie wykłada na spód tortownicy wyklejonej ciastem.
- Składniki kruszonki na szarlotkę Thermomix, czyli: 50 g masła, 70 g mąki pszennej i 50 g cukru miesza się 10 sek./ obr. 6. Powstałą kruszonką posypuje się szarlotkę po wierzchu.
- Jeśli nie wiesz, ile czasu w twoim piekarniku powinna się piec szarlotka, najlepiej zachować czujność. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C i piec ok. 45 – 55 minut.
W przypadku, gdy ma powstać szarlotka z bezą Thermomix na wierzch, zamiast kruszonki przygotowuje się bezę z ubitych białek, cukru i mąki ziemniaczanej.