patery i tortownice
Moja wiedza
0

Szklane patery i tortownice – nowoczesne czy klasyczne?

Idealnie wypieczone i wspaniale udekorowane ciasto trzeba jeszcze odpowiednio zaserwować gościom – rodzinie i przyjaciołom. Jak to zrobić, aby było z jednej strony efektownie, a z drugiej praktycznie? Na pewno pomocne okażą się szklane patery, które od lat goszczą w naszych domach i przydają się właśnie przy podawaniu deserów. Pozostaje tylko pytanie, jaką szklaną tortownicę wybrać – nowoczesną czy klasyczną? Podpowiadamy!

Szklane patery – moda, która trwa od lat

Od lat towarzyszą nam szklane patery, a wielu z nas pamięta je jeszcze z PRL-owskich mieszkań rodziców i dziadków. Jednak historia tych wyjątkowych elementów zastawy stołowej sięga jeszcze dalej, bo nawet czasów starożytnych. Prosta misa czy talerz na nóżce doskonale nadają się do eksponowania przysmaków ponad powierzchnią stołu. W ten sposób tworzą ją bardziej trójwymiarową, ciekawszą, a także łatwiej dostępną z każdego miejsca.

Dawniej naczynie obrzędowe – w Rzymie patera służyła do składania bogom ofiar z drogocennych płynów. Dzisiaj patera służy do podawania żywności ludziom. I choć przez stulecia zmieniła swoje przeznaczenie i wielokrotnie kształt oraz wygląd, to jednak pozostaje obecna w naszych domach. Duży wybór sprawia, że dzisiaj możemy zyskać paterę o klasycznym wykończeniu lub nowoczesną, pasującą do talerzy, lampek i szklanek. Co wybrać?

Klasyczna szklana patera z subtelnymi zdobieniami

Szklane patery powstające w hutach od lat są obecne na polskich stołach. W czasach PRL-u kryształy były niemal w każdym kredensie, zachwycały misternymi wzorami i zagłębieniami, w których odbijało się światło. Gdy wydawało się, że moda na nie bezpowrotnie przeminęła, to właśnie wracają do łask. Dzisiaj kryształowe patery są bardzo drogie i z powodzeniem wykorzystywane do tworzenia rozmaitych aranżacji. Można na nich podawać owoce i ciasta, a elegancko wykończone naczynie ładnie je eksponuje.

Źródło: Prymus AGD

Patera w tradycyjnej formie ma solidną nóżkę oraz okrągły blat. Cechują ją zdobienia nawiązujące do przyrody oraz tłoczenia. Taka patera na pewno sprawdzi się w codziennym użytku. Ze względu na swoją masywność przetrwa lata i niczym rodowa perełka może być przekazywana z pokolenia na pokolenie.

Choć ten design pasuje raczej do klasycznych zastaw, to z powodzeniem odnajdzie się także w nowoczesnych aranżacjach, podkreślając je i wyróżniając się jako kontrastujący detal.

Nowoczesna patera na współczesne stoły

Alternatywą dla bogato zdobionej i masywnej patery, która przykuje wzrok każdego biesiadnika, jest minimalistyczna forma o gładkiej strukturze. Patera pozbawiona zdobień uniwersalnie wpisze się w każdą aranżację kuchni, jadalni czy salonu. Będzie pasowała do reszty zastawy, bez względu na to, czy talerze będą jednolite, monochromatyczne czy kolorowe.

Nowoczesna patera jest gładka, jednolita, wykonana z przezroczystego lub lekko przydymionego szkła. Ma uchwyt w kolorze srebrnym lub innym, który pozwala na wygodne podnoszenie naczynia wraz z zawartością.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *