Nie wyobrażasz sobie świątecznego stołu bez pachnącego, aromatycznego boczku? Zatem, jak upiec boczek surowy w piekarniku, aby zdobył serca i podniebienia każdego domownika? Ile i jak długo piec? To naprawdę proste!
Przygotowanie pysznego boczku nie jest wcale trudne. Zwykle przyrządzany jest w okresie świąt, kiedy przy stole gromadzi się cała rodzina. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby częściej gościł w naszym jadłospisie. Danie to smakuje doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno, a jego zapach skusi każdego, nawet najbardziej wymagającego domownika. Można je jeść solo, ale może również stanowić doskonały dodatek do sałatek i na standardowe kanapki. A na deser można przygotować pieczone jabłko w piekarniku.
Jak piec boczek do pieczenia?
Na początku warto zadbać o odpowiednią jakość boczku – ważne, aby był świeży. Idealne będzie mięso o jasnym kolorze, sprężyste. Na rynku dostępnych jest kilka jego rodzajów:
- surowy
- surowy wędzony
- parzony
Do przyrządzenia pieczonego boczku najbardziej odpowiedni będzie surowy boczek.
Jak zamarynować boczek do pieczenia?
Doskonała marynata do pieczonego boczku. Jak zamarynować pyszny boczek do pieczenia? Marynata jest kluczem do idealnego smaku potrawy. Zawiera wszelkie przyprawy, które uwielbiamy i które pomogą uzyskać doskonały aromat. Jednak jak zamarynować boczek do pieczenia? Warto zaopatrzyć się w:
- majeranek
- czosnek
- liście laurowe
Dla tych, którzy kochają różnorodne smaki w potrawach, warto użyć papryki słodkiej i wędzonej, suszonego rozmarynu, szałwię, tymianku, a także miodu. Oczywiście nie można zapomnieć o soli i pieprzu! Mięso należy natrzeć mieszanką ziół, owinąć folią i pozostawić w lodówce od 2 do 24 godzin – im dłużej tym lepiej! To odpowiedni czas, aby potrawa przeszła wszystkimi smakami.
Jak długo piec boczek?
Nie wiesz jak dobrze upiec boczek surowy ze skórą? ani jak długo piecze się boczek w piekarniku? Aby danie wyszło idealne, w pierwszej kolejności potrzebujemy odpowiedniego zamarynowania. Jednak równie ważny jest czas jego pieczenia.
Zatem ile piec boczek do pieczenia? Istnieje niezwykle ważna zasada, której należy się trzymać, podczas obróbki termicznej tego rodzaju mięsa. Jeden kilogram surowego boczku należy piec przez godzinę w temperaturze 180-200 stopni Celsjusza. Wówczas potrawa zachowa swój niepowtarzalny aromat – będzie soczysta i miękka w środku, a chrupiąca skórka na zewnątrz przyciągnie uwagę każdego domownika. Tak przygotowany boczek można od razu spożywać. Na zimno również będzie smakował doskonale.
Sposób przechowywania upieczonego boczku
Jeśli już wiesz jak upiec boczek surowy w piekarniku, warto przyjrzeć się sposobom jego przechowywania. Mięso należy trzymać w lodówce, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Można również zawinąć je w folię – bez obaw, nie straci swojego wyjątkowego aromatu.
O samodzielnym przygotowaniu surowego mięsa marzy wiele osób. Jeśli nie znajdujesz swojego ulubionego smaku wśród produktów dostępnych w sklepach, warto spróbować własnoręcznie je przyrządzić. Zwłaszcza, że już wiesz, że pieczenie boczku nie należy do trudnych zadań. Zaskocz swoją rodzinę, wykorzystaj wiedzę o tym, jak upiec boczek do pieczenia i przygotuj pyszną potrawę w zaciszu swojego domu!