Bułki wrocławskie
GotowanieKuchnia ThermomixMoja wiedza
0

Bułki wrocławskie Thermomix

W tym wpisie poznasz szybki przepis na znakomite bułki Thermomix z charakterystycznym rowkiem, które nawet na drugi dzień są bardzo smaczne. Składniki potrzebne do realizacji przepisu na bułki wrocławskie w urządzeniu Thermomix:

  • 150 g wody
  • 170 g mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 30 g masła
  • 5 g cukru
  • 7 g soli.

Wykonanie bułek wrosławskich:

  1. W naczyniu Thermomix przygotowujemy zaczyn drożdżowy z mleka, wody, cukru i rozkruszonych drożdży. Mieszamy 2 min./ 37 st. C/ obr. 2.
  2. Dodajemy masło, mąkę i sól, wyrabiamy przez 3 min./ interwał, zostawiamy na do wyrośnięcia. Na pytanie, ile czasu trwa wyrastanie odpowiedzią jest czas ok. godziny.
  3. Po tym czasie ponownie krótko wyrabiamy ciasto na bułki wrocławskie w Thermomix przez 30 sek./ interwał. Wykładamy gotowe ciasto na blat oprószony mąką.
  4. Formujemy wałek, kroimy na 8 równych części, z każdej toczymy w rękach kształtną bułkę. Następnie lekko ją spłaszczamy i przy pomocy noża robimy rowek. Odkładamy do wyrośnięcia na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia – czas 20 min.
  5. Pieczemy na środkowym poziomie, w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C, opcja góra – dół, przez 15 – 20 min.

Tak przygotowane bułki wrocławskie sprawdzą się nie tylko jako dodatek do dania głównego, są też idealne na kolację czy menu śniadaniowe, podobnie jak bułki maślane Thermomix, które robi się błyskawicznie. Jeżeli lubisz burgery, to polecam znakomite i przepyszny przepis na bułki do burgerów.

Wielofunkcyjne urządzenie Thermomix znacznie ułatwia przygotowanie domowego pieczywa np. bułeczki maślane Thermomix przygotowane dla całej rodziny, to obniżenie codziennych wydatków na zakupy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *