Okazją do wspólnego gotowania i eksperymentowania z nowymi smakami są chwile spędzone z bliskimi i przyjaciółmi. Stosunkowo łatwa w przygotowaniu jest pizza Thermomix, na której możemy umieścić ulubione dodatki i stworzyć kilka kompozycji jednocześnie. Bardzo istotne są nie tylko proporcje składników na ciasto, ale także to, aby dobrze wyrobić ciasto na pizzę, Thermomix wykona to zadanie dokładnie i w krótkim czasie. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, jak zrobić cieniutkie i elastyczne, włoskie ciasto na pizzę Thermomix, które cieszy się dużą popularnością. Popularnością cieszą się również gofry, mamy idealne ciasto na gofry przygotowane w urządzeniu Thermomix.
Poniżej zamieszczamy szybki przepis na taką domową pizzę, jest niezawodny:
- 300 g mąki pszennej
- 160 g wody
- 15 g świeżych drożdży
- 10 g oliwy z oliwek
- 5 g soli
- 5 g cukru.
Sposób wykonania ciasta na pizzę:
- W naczyniu Thermomix umieszczamy wodę, pokruszone drożdże, cukier i 30 g mąki, mieszamy przez 3 min./ 37 st. C/ obroty 1.
- Następnie dodajemy pozostałą część mąki, sól i oliwę z oliwek i wyrabiamy elastyczne ciasto na pizzę Thermomix przez 5 min./ interwał, po czym odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W kwestii dotyczącej tego, ile czasu powinno wyrastać ciasto na pizzę Thermomix optymalny czas to 1 – 1,5 godziny.
- Na posypanym mąką blacie, przy pomocy dłoni rozciągamy bardzo cienko włoskie ciasto na pizzę Thermomix na kształt naszej formy do pieczenia. Nie używamy wałka, żeby nie doprowadzić do odpowietrzenia ciasta.
- Po wierzchu smarujemy ciasto sosem pomidorowym (warto dodać do niego oregano, bazylię i czosnek), posypujemy ulubionymi dodatkami oraz tartym żółtym serem.
- Pieczemy na środkowym ruszcie w bardzo mocno rozgrzanym piekarniku temp. 250 st. C przez 8 – 10 minut. Krótki czas pieczenia w wysokiej temperaturze sprawia, że ciasto na pizzę jest wyjątkowo chrupiące.
Błyskawiczne pieczenie pizzy jest możliwe dzięki użyciu specjalnego kamienia. Nagrzewa się go w piekarniku i na gorący wykłada przygotowane ciasto na pizzę Thermomix ze składnikami. Do wyboru mamy liczne dodatki mięsne, warzywne i owocowe, ciekawostką jest, że niektóre ze składników np. rukola czy listki bazylii trafiają na pizzę dopiero po jej upieczeniu.