gofry w domu
GotowanieKuchnia ThermomixMoja wiedza
0

Ciasto na gofry

Kiedy szukasz pomysłu na prosty w wykonaniu deser, gofry Thermomix będą trafnym wyborem, robi się je bardzo szybko. Kluczem do sukcesu jest jednak odpowiednie ciasto na gofry Thermomix, które nie wycieka podczas pieczenia i ładnie się rumieni. Poniżej znajdziesz sprawdzony przepis na gofry Thermomix, które dzięki ubiciu piany z białek wychodzą puszyste i miękkie.

Składniki, których będziesz potrzebować na szybkie gofry Thermomix:

  • 4 jajka
  • 450 g mąki pszennej
  • 420 g wody
  • 80 g cukru
  • 100 g oleju
  • 5 g proszku do pieczenia
  • szczypta soli.
ciasto na gofry

Podany powyżej szybki przepis pozwala na upieczenie 6 standardowej wielkości gofrów. Przechodzimy teraz do kwestii, jak zrobić takie znakomite gofry krok po kroku.

Przepis na ciasto na gofry w Thermomix

  1. W naczyniu Thermomix z założonym motylkiem, bez założonej miarki, ubijać białka ze szczyptą soli przez 2 min./ obr. 3,5. Sztywną pianę z białek przełożyć do innego naczynia i odłożyć na bok.
  2. Teraz w naczyniu miksującym wymieszać żółtka z pozostałymi składnikami przez 30 sek./ obr. 3.
  3. Dodać pianę z ubitych białek i wymieszać ciasto na gofry Thermomix bardzo delikatnie przy pomocy kopystki.
  4. Piec w dobrze rozgrzanej gofrownicy na złoty kolor. W zależności od mocy urządzenia może to zająć od 3 – 5 min.

Jeśli nie masz pewności, ile czasu gofry będą potrzebowały, aby upiec się w twojej gofrownicy, przy pierwszych sztukach ustaw stoper i podglądaj pod koniec czasu stopień wypieczenia. Żeby po upieczeniu gofry Thermomix pozostały chrupiące studzi się je na kratce, dzięki temu wilgoć nie zatrzymuje się i nie są gumowate. Polecam smaczne ciasto na pizzę robione również w urządzeniu Thermomix.

Dużą zaletą jest fakt, że szybkie gofry Thermomix można podawać na wiele sposobów, podane z bitą śmietaną i świeżymi owocami zrobią furorę nie tylko wśród najmłodszych.

Członkowie rodziny mogą według własnych upodobań zjeść gofry Thermomix także z innymi dodatkami np. z:

  • cukrem pudrem i cynamonem
  • masłem orzechowym
  • kremem czekoladowym i bananami
  • miodem i jogurtem greckim
  • syropem klonowym
  • dżemem.

Osoby dbające o linię zmniejszają ilość cukru lub zastępują go ksylitolem. Nie ma to jednak ujemnego wpływu na puszystość czy stopień chrupkości.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *