Kiedy szukasz pomysłu na prosty w wykonaniu deser, gofry Thermomix będą trafnym wyborem, robi się je bardzo szybko. Kluczem do sukcesu jest jednak odpowiednie ciasto na gofry Thermomix, które nie wycieka podczas pieczenia i ładnie się rumieni. Poniżej znajdziesz sprawdzony przepis na gofry Thermomix, które dzięki ubiciu piany z białek wychodzą puszyste i miękkie.
Składniki, których będziesz potrzebować na szybkie gofry Thermomix:
- 4 jajka
- 450 g mąki pszennej
- 420 g wody
- 80 g cukru
- 100 g oleju
- 5 g proszku do pieczenia
- szczypta soli.
Podany powyżej szybki przepis pozwala na upieczenie 6 standardowej wielkości gofrów. Przechodzimy teraz do kwestii, jak zrobić takie znakomite gofry krok po kroku.
Przepis na ciasto na gofry w Thermomix
- W naczyniu Thermomix z założonym motylkiem, bez założonej miarki, ubijać białka ze szczyptą soli przez 2 min./ obr. 3,5. Sztywną pianę z białek przełożyć do innego naczynia i odłożyć na bok.
- Teraz w naczyniu miksującym wymieszać żółtka z pozostałymi składnikami przez 30 sek./ obr. 3.
- Dodać pianę z ubitych białek i wymieszać ciasto na gofry Thermomix bardzo delikatnie przy pomocy kopystki.
- Piec w dobrze rozgrzanej gofrownicy na złoty kolor. W zależności od mocy urządzenia może to zająć od 3 – 5 min.
Jeśli nie masz pewności, ile czasu gofry będą potrzebowały, aby upiec się w twojej gofrownicy, przy pierwszych sztukach ustaw stoper i podglądaj pod koniec czasu stopień wypieczenia. Żeby po upieczeniu gofry Thermomix pozostały chrupiące studzi się je na kratce, dzięki temu wilgoć nie zatrzymuje się i nie są gumowate. Polecam smaczne ciasto na pizzę robione również w urządzeniu Thermomix.
Dużą zaletą jest fakt, że szybkie gofry Thermomix można podawać na wiele sposobów, podane z bitą śmietaną i świeżymi owocami zrobią furorę nie tylko wśród najmłodszych.
Członkowie rodziny mogą według własnych upodobań zjeść gofry Thermomix także z innymi dodatkami np. z:
- cukrem pudrem i cynamonem
- masłem orzechowym
- kremem czekoladowym i bananami
- miodem i jogurtem greckim
- syropem klonowym
- dżemem.
Osoby dbające o linię zmniejszają ilość cukru lub zastępują go ksylitolem. Nie ma to jednak ujemnego wpływu na puszystość czy stopień chrupkości.