Jak upiec buraki w piekarniku
Moja wiedzaPieczenie
0

Jak upiec buraki w piekarniku w folii?

Buraki to jedno z tych warzyw, które ma niezwykle silne grono zwolenników. Jak jednak przygotować je, aby doskonale smakowały? Jak upiec buraki w piekarniku oraz ile czasu piec buraki w piekarniku – poznaj sposoby na idealne przygotowanie ulubionego warzywa.

buraki na talerzu

Buraki posiadają bogate właściwości odżywcze, a ich smak zna każdy. Warto zatem przygotowywać je tak, aby zachowały jak najwięcej drogocennych składników. Gotowanie bowiem sprzyja wypłukiwaniu ważnych witamin i minerałów. Doskonałym sposobem na przyrządzenie tych warzyw korzeniowych, będzie pieczenie. Jak upiec buraki w piekarniku, żeby wyszły idealne? Polecamy również przepisy jak upiec surowy boczek w piekarniku.

Najlepiej wybrać niewielkie buraki – wówczas szybciej będą gotowe. Ważne, aby były zdrowe i nieuszkodzone. Pierwszą czynnością, jaką należy wykonać, jest umycie i dokładne wyszorowanie warzyw. Pamiętaj, aby ich nie obierać! 

Pieczone buraki stanowią idealny dodatek do codziennych posiłków. Z powodzeniem można je dodawać do:

  • wszelkich sałatek, 
  • domowych past,
  • standardowych kanapek,
  • zup, 
  • sosów,
  • pasztetów,
  • humusów,
  • kotletów,
  • pulpetów
  • ciast i babeczek
Pieczenie buraków

Ile piec buraki w piekarniku?

Jak długo piec czerwone buraki w piekarniku? Najważniejszą rzeczą w trakcie przygotowania tych pysznych produktów, jest świadomość, ile czasu piec buraki w piekarniku? Czas obróbki termicznej warzywa bez folii, wynosi od 60 do 90 minut. Piekarnik należy nastawić na 200 stopni, z włączoną funkcją góra-dół. Warto także, blisko końca ustalonej godziny, sprawdzać ostro zakończonym nożem, czy warzywa są miękkie. Te mniejsze sztuki mogą być gotowe już wcześniej.

Jak upiec buraki w piekarniku w folii?

Wyczyszczone bulwy należy zawinąć w folię spożywczą. Warzywa korzeniowe najlepiej umieścić w naczyniu żaroodpornym. Aby były miękkie, aromatyczne i pyszne, wystarczy piec je w 200 stopniach (z funkcją góra-dół), przez około godzinę. Pod koniec, warto również sprawdzać, czy są gotowe – nie rozwijaj folii, możesz delikatnie nakłuć bulwy przy pomocy noża. Warzywo korzeniowe po upieczeniu, jest delikatnie słodkawe i aromatyczne. Stanowi doskonałą bazę do dalszego przygotowania ulubionych potraw. 

Burak jest niezwykle uniwersalnym warzywem – doskonale smakuje na ciepło, na zimno, a także w wersji słodkiej oraz ostrej. Wystarczy wiedzieć, jak upiec buraki czerwone w piekarniku, aby smakowały niesamowicie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *