Pasta jajeczna Thermomix to łatwy i szybko sposób na urozmaicenie posiłku. Często wykonywana jest w okresie wiosennym i letnim, gdy można do niej dodać świeże produkty, prosto z ogródka – wówczas prym wiedzie pyszna pasta jajeczna z rzodkiewką. Warto wdrożyć tego typu dania do swojego jadłospisu, zwłaszcza, że pasta z makreli Thermomix powstaje w dosłownie kilka minut. Porady przepisowe w urządzeniu Thermomix są dostępne na blogu, np. pyszna kruszonka na deser.
Pasta jajeczna Thermomix to świetny pomysł na śniadanie. Świetnie sprawdza się również wtedy, gdy nie wiesz, co zjeść na kolację. Możesz takie smarowidło połączyć z chlebem na zakwasie lub innym pieczywem, a otrzymasz wartościowy i syty posiłek. Ile czasu potrzeba na przygotowanie pasty? Dosłownie kilka minut.
Pasta jajeczna Thermomix – jak zrobić?
Zatem, jak zrobić pastę jajeczną w urządzeniu kuchennym? Przepis na tę potrawę bazuje na kilku podstawowych składnikach. Są to:
- 5 gotowanych jaj,
- 30 g cebuli,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżki koperku,
- 2 łyżeczki musztardy,
- szczypta pieprzu mielonego,
- szczypta soli
Ile czasu zajmuje przygotowanie takiego dania? Pasta jajeczna Thermomix jest możliwa do wykonania dosłownie w kilka minut. Do naczynia kuchennego włóż cebulę i rozdrobnij przez 3-5 s w trybie obrotów 5. Za pomocą szpatułki zeskrob cebulę z boków na dno misy urządzenia. Dodaj jajka, majonez, koperek, pieprz, sól, musztardę i wymieszaj przez 20 sekund w trybie obrotów 3.5. Pasta jajeczna thermomix jest gotowa na kanapki. Warto ten przepis na smarowidło modyfikować o ulubione warzywa – doskonale sprawdzi się tutaj rzodkiewka, dzięki czemu pasta jajeczna z rzodkiewką będzie często serwowana w porze śniadaniowej.
Pasta z makreli Thermomix – jak długo się ją przygotowuje?
Dla każdego zajętego i zapracowanego domownika, pasta z makreli Thermomix będzie doskonałym rozwiązaniem na urozmaicenie diety w pełnowartościowe produkty z dodatkiem białka. Jak długo się ją przygotowuje? Zaledwie kilka minut. Do naczynia miksującego włóż 50 g cebuli, 70 g ogórków i rozdrobnij przez 5 sekund, w trybie obrotów 5. Za pomocą szpatułki zeskrob składniki na dno misy. Dodaj 300 g wędzonej makreli, łyżkę majonezu, 2 łyżeczki musztardy, szczyptę pieprzu i rozdrobnij przez 30 sekund w trybie obr. 4.5. Dodaj szczypiorek, sól i wymieszaj całość przez 10 sekund w programie obroty 1. Pasta z makreli Thermomix jest gotowa do spożycia. W podobny sposób możesz przygotować kolejne smarowidło, jakim jest pasta jajeczna z tuńczykiem Thermomix. Wówczas makrelę zastąp tuńczykiem.